Pakowanie próżniowe - polega ono na usunięciu powietrza
z opakowania, które następnie jest szczelnie zamykane. Nieodzownym warunkiem jest stosowanie materiału opakowaniowego o wysokiej barierowości w stosunku do gazów, umożliwiającej utrzymanie niskiego
ciśnienia w okresie przydatności do spożycia zabezpieczanego produktu.
z opakowania, które następnie jest szczelnie zamykane. Nieodzownym warunkiem jest stosowanie materiału opakowaniowego o wysokiej barierowości w stosunku do gazów, umożliwiającej utrzymanie niskiego
ciśnienia w okresie przydatności do spożycia zabezpieczanego produktu.
Pakowanie próżniowe mięsa i wędlin jest bardzo dobrą formą wyeksponowania produktów na sklepowej półce
przy jednoczesnym wydłużeniu ich trwałości.
przy jednoczesnym wydłużeniu ich trwałości.
W próżni lub w atmosferze gazu pakować można całe kawałki mięsa, porcjowane mięso, wędliny całe i pokrojone. Produkty zapakowane próżniowo zachowują apetyczny wygląd, smak i wartości odżywcze.
Eliminacja tlenu i wprowadzenie gazu obojętnego kilkukrotnie wydłuża czas przydatności do spożycia.
Przy pakowaniu próżniowym całe powietrze jest usuwane z opakowania. Następnie opakowanie jest hermetycznie zamykane poprzez zgrzewanie, tak by zachować uzyskaną próżnię i by chronić pakowany towar przed wpływami warunków otoczenia.
Zalety
→ Usunięcie
tlenu zapobiega rozmnażaniu się mikroorganizmów zależnych od tlenu i zmniejsza
procesy utleniania. Artykuły spożywcze zachowują dłużej swoją jakość i
świeżość.
Atmosfera zmodyfikowana MAP - pakowanie z wykorzystaniem mieszaniny gazów,
polega na zastąpieniu powietrza w opakowaniu mieszaniną gazów,
o składzie odpowiednio dobranym w zależności od pakowanego produktu.
Celem pakowania w atmosferze modyfikowanej jest wytworzenie wewnątrz opakowania odpowiednio zrównoważonego składu gazowego, jaki pozwoli na możliwie największe przedłużenie trwałości produktu. Ponadto poziom zawartości tlenu i dwutlenku węgla w opakowaniu nie może negatywnie wpływać na produkt. Warunkiem nieodzownym przy pakowaniu mięsa w atmosferze modyfikowanej jest stosowanie materiałów opakowaniowych o wysokiej barierowości w stosunku do gazów.
System MAP stosowany jest
do :
• owoców i
warzyw, charakteryzujących się różną intensywnością oddychania w
zależności od gatunku i stopnia
przetworzenia,
• produktów
nieoddychających: mięsa, drobiu, ryb, produktów piekarskich.
Zalety → Jakość, świeżość i smak pozostają w znacznie
dłużej zachowane w opakowaniach z atmosferą ochronną: Różne gazy ochronne o
specyficznym składzie i koncentracji hamują w opakowaniach z atmosferą ochronną
rozmnażanie się mikroorganizmów, redukują procesy utleniania, chronią suche
produkty przed wilgocią, wrażliwe produkty przed deformacją, krojone produkty
przed sklejaniem się itd.
Fajnie, że coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, jak ważne jest właściwe przechowywanie żywności, aby jej nie marnować. Oby jak największy odsetek z nas wprowadził takie zmiany do swojej codzienności ;) A worki vacuum nadają się do tego idealnie :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o paczki do wysyłki to można je z powodzeniem pakować samodzielnie. Z tymże trzeba zadbać o dobrej jakości artykuły do tego celu, jak chociażby taśmy pakowe. Te zamówić można od producenta https://tcmservice.pl/pl/tasmy-pakowe . Na pewno ich jakość pozytywnie Was zaskoczy.
OdpowiedzUsuń