wtorek, 22 stycznia 2013

Rodzaje opakowań


Opakowanie MAP – nazywane także opakowaniem z gazem ochronnym lub z atmosferą ochronną – po ewakuacji powietrza zostaje napełnione częściowo lub całkowicie gazem ochronnym (ponowne gazowanie). Następnie opakowanie jest zgrzewane hermetycznie. Szczególnie szczelne folie zapewniają, że atmosfera gazów ochronnych nie ujdzie z opakowania i że otaczające powietrze nie przedostanie się do opakowania.
Opakowanie MAP powstaje dzięki wymianie atmosfery poprzez ewakuację powietrza i wprowadzenie gazów. W opakowaniu panuje wówczas zoptymalizowana pod kątem szczególnych wymagań produktu atmosfera ochronna.
  • Tlen (O2) hamuje zarówno w możliwie niskiej (<0,2 %) jak również w możliwie wysokiej koncentracji (>60 %) wzrost mikroorganizmów tlenowych i przedłuża tak np. trwałość artykułów spożywczych.
  • Azot (N2) jest stosowany przeważnie jako gaz ochronny wypełniający, służący do utrzymywania objętości opakowania, np. w opakowaniach chroniących przed pochwyceniem i dotknięciem lub opakowaniach transportowych.
  • Dwutlenek węgla (CO2) tworzy w połączeniu z wodą kwas węglowy i powoduje spadek wartości pH. Taka atmosfera spowalnia wzrost mikroorganizmów.

Tacki styropianowe - Tacki styropianowe służą do pakowania różnych produktów spożywczych takich jak: świeże mięso, drób, ryby, owoce, warzywa, sery, grzyby itp.
W stosunku do tacek wykonanych z materiałów nie spienionych mają one bardzo niską wagę.
Ich płaskie dno redukuje nacisk na zawartość, co za tym idzie wydzielanie osocza jest mniejsze.


Wkłady absorpcyjne - materiały służące do pochłaniania odpływających cieczy z zapakowanego produktu.









Pojemniki PP - Pojemniki polipropylenowe transparentne  do pakowania produktów spożywczych takich jak świeże mięso, drób, sałatki, surówki, sery, ryby itp. Dzięki karbowanym ściankom ich wytrzymałość jest większa niż wytrzymałość pojemników o ściankach gładkich. Pojemnik polipropylenowy karbowany do pakowania produktów spożywczych w zmodyfikowanej atmosferze MAP



Opakowania z folii PA/PE - bardzo duża odporność mechaniczna na uszkodzenia, duża barierowość na tlen i parę wodną, co wydłuża okres trwałości, duża barierowość na aromaty nie pozwala na wydostanie, jak i dostanie się do jego wnętrza substancji zapachowych, duża przezroczystość i połysk powierzchni gwarantuje estetyczną prezentację wyrobu opakowanego, bardzo dobra zgrzewalność, możliwość zadruku.


  •  WORKI BARIEROWE - Worki barierowe to najbardziej popularne opakowanie .  Popularność w stosowaniu tych opakowań wynika z faktu ich relatywnie niskiej ceny i kosztu maszyny do pakowania.

   Folie rozciągliwe PVC - używane do pakowania produktów na tackach styropianowych zwykłych oraz absorpcyjnych jak i samego produktu.





1 komentarz:

  1. styropianowy pojemnik obiadowy to produkt często wykorzystywany przez restauracje do pakowania jedzenia na wynos.

    OdpowiedzUsuń