Opakowanie
MAP – nazywane także opakowaniem z gazem ochronnym lub z
atmosferą ochronną – po ewakuacji powietrza zostaje napełnione częściowo lub
całkowicie gazem ochronnym (ponowne gazowanie). Następnie opakowanie jest
zgrzewane hermetycznie. Szczególnie szczelne folie zapewniają, że atmosfera
gazów ochronnych nie ujdzie z opakowania i że otaczające powietrze nie
przedostanie się do opakowania.
Opakowanie
MAP powstaje dzięki wymianie atmosfery poprzez ewakuację powietrza i
wprowadzenie gazów. W opakowaniu panuje wówczas zoptymalizowana pod kątem
szczególnych wymagań produktu atmosfera ochronna.
- Tlen (O2) hamuje zarówno w możliwie
niskiej (<0,2 %) jak również w możliwie wysokiej koncentracji (>60
%) wzrost mikroorganizmów tlenowych i przedłuża tak np. trwałość artykułów
spożywczych.
- Azot (N2) jest stosowany przeważnie jako
gaz ochronny wypełniający, służący do utrzymywania objętości opakowania, np.
w opakowaniach chroniących przed pochwyceniem i dotknięciem lub
opakowaniach transportowych.
- Dwutlenek węgla
(CO2) tworzy
w połączeniu z wodą kwas węglowy i powoduje spadek wartości pH. Taka
atmosfera spowalnia wzrost mikroorganizmów.
Tacki styropianowe
- Tacki styropianowe służą do pakowania różnych produktów spożywczych takich
jak: świeże mięso, drób, ryby, owoce, warzywa, sery, grzyby itp.
W stosunku do tacek wykonanych z materiałów nie spienionych mają one bardzo niską wagę.
Ich płaskie dno redukuje nacisk na zawartość, co za tym idzie wydzielanie osocza jest mniejsze.
W stosunku do tacek wykonanych z materiałów nie spienionych mają one bardzo niską wagę.
Ich płaskie dno redukuje nacisk na zawartość, co za tym idzie wydzielanie osocza jest mniejsze.
Wkłady
absorpcyjne -
materiały służące do pochłaniania odpływających cieczy z zapakowanego produktu.
Pojemniki PP
- Pojemniki polipropylenowe transparentne
do pakowania produktów spożywczych takich jak świeże mięso, drób,
sałatki, surówki, sery, ryby itp. Dzięki karbowanym ściankom ich wytrzymałość
jest większa niż wytrzymałość pojemników o ściankach gładkich. Pojemnik
polipropylenowy karbowany do pakowania produktów spożywczych w zmodyfikowanej
atmosferze MAP
Opakowania z folii PA/PE
- bardzo duża odporność mechaniczna na uszkodzenia, duża barierowość na tlen i
parę wodną, co wydłuża okres trwałości, duża barierowość na aromaty nie pozwala
na wydostanie, jak i dostanie się do jego wnętrza substancji zapachowych, duża
przezroczystość i połysk powierzchni gwarantuje estetyczną prezentację wyrobu
opakowanego, bardzo dobra zgrzewalność, możliwość zadruku.
- WORKI BARIEROWE - Worki barierowe to najbardziej popularne opakowanie . Popularność w stosowaniu tych opakowań wynika z faktu ich relatywnie niskiej ceny i kosztu maszyny do pakowania.
Folie rozciągliwe PVC - używane do pakowania produktów na tackach styropianowych zwykłych oraz absorpcyjnych jak i samego produktu.
styropianowy pojemnik obiadowy to produkt często wykorzystywany przez restauracje do pakowania jedzenia na wynos.
OdpowiedzUsuń