wtorek, 22 stycznia 2013

Metody pakowania


Pakowanie próżniowe - polega ono na usunięciu powietrza
z opakowania, które następnie jest szczelnie zamykane. Nieodzownym warunkiem jest stosowanie materiału opakowaniowego o wysokiej barierowości w stosunku do gazów, umożliwiającej utrzymanie niskiego
ciśnienia w okresie przydatności do spożycia zabezpieczanego produktu.

Pakowanie próżniowe mięsa i wędlin jest bardzo dobrą formą wyeksponowania produktów na sklepowej półce
przy jednoczesnym wydłużeniu ich trwałości

W próżni lub w atmosferze gazu pakować można całe kawałki mięsa, porcjowane mięso, wędliny całe i pokrojone. Produkty zapakowane próżniowo zachowują apetyczny wyglądsmak i wartości odżywcze.

Eliminacja tlenu i wprowadzenie gazu obojętnego kilkukrotnie wydłuża czas przydatności do spożycia.




Przy pakowaniu próżniowym całe powietrze jest usuwane z opakowania. Następnie opakowanie jest hermetycznie zamykane poprzez zgrzewanie, tak by zachować uzyskaną próżnię i by chronić pakowany towar przed wpływami warunków otoczenia.

Zalety → Usunięcie tlenu zapobiega rozmnażaniu się mikroorganizmów zależnych od tlenu i zmniejsza procesy utleniania. Artykuły spożywcze zachowują dłużej swoją jakość i świeżość.


Atmosfera zmodyfikowana MAP
- pakowanie z wykorzystaniem mieszaniny gazów,
polega na zastąpieniu powietrza w opakowaniu mieszaniną gazów,
o składzie odpowiednio dobranym w zależności od pakowanego produktu.
Celem pakowania w atmosferze modyfikowanej jest wytworzenie wewnątrz opakowania odpowiednio zrównoważonego składu gazowego, jaki pozwoli na możliwie największe przedłużenie trwałości produktu. Ponadto poziom zawartości tlenu i dwutlenku węgla w opakowaniu nie może negatywnie wpływać na produkt. Warunkiem nieodzownym przy pakowaniu mięsa w atmosferze modyfikowanej jest stosowanie materiałów opakowaniowych o wysokiej barierowości w stosunku do gazów.


System MAP stosowany jest do :
• owoców i warzyw, charakteryzujących się różną intensywnością oddychania w
zależności od gatunku i stopnia przetworzenia,
• produktów nieoddychających: mięsa, drobiu, ryb, produktów piekarskich.

Zalety → Jakość, świeżość i smak pozostają w znacznie dłużej zachowane w opakowaniach z atmosferą ochronną: Różne gazy ochronne o specyficznym składzie i koncentracji hamują w opakowaniach z atmosferą ochronną rozmnażanie się mikroorganizmów, redukują procesy utleniania, chronią suche produkty przed wilgocią, wrażliwe produkty przed deformacją, krojone produkty przed sklejaniem się itd.


1 komentarz:

  1. Fajnie, że coraz więcej ludzi zaczyna zdawać sobie sprawę, jak ważne jest właściwe przechowywanie żywności, aby jej nie marnować. Oby jak największy odsetek z nas wprowadził takie zmiany do swojej codzienności ;) A worki vacuum nadają się do tego idealnie :)

    OdpowiedzUsuń